In-gewikkelde Communicatie

Zeg ik het wel of niet? Recht voor zijn raap of met een strikje erom? Steek ik hier nog energie in of laat maar? Van dat zeg je toch niet tot wat zegt die dat (h)eerlijk recht uit het hart! We hebben allemaal van alles en nog wat in onze (werkende) levens meegemaakt, waardoor we manieren hebben ontwikkeld die van invloed zijn op wat we wel en niet communiceren.

Beschermingslagen, overtuigingen, interpretaties, angst, schaamte, schuld, …, wikkels dus. Dit beschermt ons enerzijds, maar kan anderzijds voor ruis op de lijn zorgen. We laten dan niet echt zien wie we zijn, zeggen niet echt wat we vinden. Een leugentje om het bestwil van onszelf of de ander. Dit gaat bewust en veelal onbewust de hele dag door.

Bij mijn yoga hadden we laatst als thema communicatie en ook in mijn werk als coach, trainer en teamontwikkelaar kom ik dit thema veel tegen. Communicatie, we hebben er allemaal een idee bij, doen het de hele dag en vaak ook vlak langs of eerder ver langs elkaar heen. En ieder van ons heeft beschermingswikkels verzameld terwijl we opgroeien. En die maken onze communicatie soms behoorlijk ingewikkeld.

Die wikkels zitten vaak wat losser als we goed in ons vel zitten en laten dan wat ruimte toe. Als we door omstandigheden moe, geïrriteerd, verdrietig zijn of pijn hebben kunnen ze ons extra gaan beschermen. Of we kunnen de energie er niet voor opbrengen. In die situatie zeggen we wat we vinden met alle gevoelens van dien. Soms snapt de omgeving dit, soms weet men niet hoe hier mee om te gaan.

Gelukkig ont-wikkelen we ook een leven door. Na elke wikkel die er af is ontdek ik, en jullie vast ook, weer een nieuwe en ook die mag eraf. Vaak met gezonde weerstand.  En dan maar hopen dat ik er tussendoor niet weer eentje bij gewikkeld heb.

Wat ook kan is contact met iemand dwars door alle wikkels heen. Dan zijn we (aan)geraakt door wat iemand zegt, laat zien of ons laat voelen. Dit kan bij mensen waar we onszelf zijn en veilig voelen. Ook door plots geraakt te zijn door een (on)bekende. Kunst, muziek, films, boeken, dieren hebben diezelfde gave.

Echte ware communicatie van hart tot hart, van ziel tot ziel, van licht tot licht. Echt contact. Er zit dan niets meer tussen. Zo mooi als dat gebeurd! Want dan is er verbinding met jezelf en met de ander en mag je even zijn wie je bent. Hè hè … dat geeft ruimte.

In coachtrajecten, zeker de diepgaande, mag ik dit samen met cliënten ervaren.

Wil je hier meer over weten of vrijblijvend kennismaken, neem dan contact met me op.

Nynke