Je eigen licht laten schijnen

‘This little light of mine? I’m gonna let it shine” In deze donkere dagen vind ik het fijn kaarsen te branden, lichtjes te ontsteken en het gezellig te maken in huis. En straks,  zo na Sinterklaas,  ben ik altijd snel met het regelen van de kerstboom met vele lichtjes in de huiskamer. Allemaal lichtjes om me heen, heerlijk!

Het deed me denken aan een liedje dat we laatst bij de yoga zongen en wat nog steeds af en toe in mijn hoofd speelt: “This little light of mine? I’m gonna let it shine”. Hoe zit het met onze eigen innerlijke lichtjes. Hoe laten we die schijnen naar buiten toe in ons werk en leven?

Gaandeweg ons (werkende) leven leren we allerlei manieren om om te gaan met wat er op ons pad komt. Kennis, vaardigheden, beschermingsmechanismen, werkwijzen en ook allerlei patronen die ons helpen om daar mee om te gaan. Ik noem dat wikkels. Die wikkels beschermen ons, en daarmee ook ons innerlijke licht. Ik had b.v. jong geleerd om al mijn werk op tijd af te hebben. En als ik als werknemer te veel werk op mijn bordje had, nog harder te gaan werken, zodat ik alles af had. Met als gevolg dat ik goede beoordelingen kreeg, mooie volgende functies en nog meer werk. Ergens kom je dan een grens tegen, ik dus ook. Hoeveel het me ook bracht en wat ik er ook door geleerd heb, er zat ook een prijskaartje aan. Moe, privéafspraken afzeggen waar ik me op had verheugd, sneller vatbaar voor virussen, eerder prikkelbaar, je (her)kent vast wel iets.

Wij komen dus ook gebeurtenissen, situaties, e.d. in ons werk en leven tegen waarin die mooie beschermende wikkels ons wat in de weg kunnen gaan zitten. De aangeleerde manier, het beschermingsmechanisme of wijze om er mee om te gaan, blijkt in die situatie niet zo goed te werken. Het gaat wringen en knellen. Het wordt dan tijd om nieuwe manieren aan te leren of nog beter, te ont-wikkelen. Door oude patronen en wikkels die niet meer nodig zijn los te laten. Dit kan door inzicht te krijgen in hoe ze ooit zijn ontstaan, te zien welke functie ze hadden, ze te doorvoelen, doorleven en erkennen. Door ze totaal te ervaren, laat je los, of beter gezegd: laten de wikkels los.

Ik wens ons allemaal veel ont-wikkeling toe, zodat we met steeds minder wikkels en ballast door het leven kunnen en steeds meer en meer ons eigen licht laten schijnen in wat we doen.

Wil je hier meer over weten of vrijblijvend kennismaken, neem dan contact met me op.

Nynke