Kijken met je hart i.p.v. hard zijn voor

En luisteren ook … De afgelopen periode weer De Kleine Prins (Antoine de Saint-Expuréry) gelezen en daarin staat: “Alleen met je hart kun je goed zien”. Zo mooi vind ik dat! Het deed me denken aan hoe mooi het is, als dat er is. En hoe vaak we daaraan voorbij gaan, ook ik. We praten wat af op een dag. Zowel face-to-face, de telefoon als via social media.

We delen foto’s, wat we doen, wat we gedaan hebben, waar we zijn en met wie en ga zo maar door. Wat ik me afvroeg is, wat weten we daarmee eigenlijk van elkaar? Wat krijgen we echt mee, verder dan een like? In hoeverre kijken we met ons hart naar wat ons overkomt of de ander? Zowel het mooie, wat vaak nog wel lukt, als het vervelende en pijnlijke.

Ik merk in ieder geval in mijn eigen werk en leven dat ik vaak ook hard naar mezelf kan kijken, iets beter, eerder, anders had moeten doen. Kijken naar wat niet goed ging en zowat voor lief nemen en normaal vinden wat wel goed ging. Ik zie het ook bij coach-cliënten, bij teamontwikkeling en in trainingen. En ik kom het tegen in gesprekken met vriendinnen en vrienden.

Dit moet beter, dat loopt niet goed, daar laten we steken vallen. Of niet zeuren, kiezen op elkaar doorgaan. Het kan allemaal veel erger. Kijk es wat die en die meemaken, dat is pas …. En vul maar in. Als een ander dan iets ergs mee maakt, gaat ons hart uit naar de ander en kijken we even met ons hart. We kunnen er dan voor de ander zijn, naar handelen. Of we laten ons hoofd weer lekker in de weer met allerlei gedachten waardoor we daar ook niet naar handelen. Bijvoorbeeld omdat we niet weten wat we moeten zeggen of doen.

Voor dat laatste is er een goede tip van onze kleine prins: kijk met je hart. En daar kan ik, ook uit eigen ervaring, aan toevoegen: Ben er gewoon voor de ander, luister ook met je hart en wees niet te hard voor jezelf. Het mooie is dat als je dat doet, de kans ook groot is dat de ander zich ook meer opent en aangeeft wat er aan de hand is.

Gelukkig merk ik ook dat ik met steeds meer hart naar anderen kijk en in coaching eigenlijk vooral met mijn hart kijk. En daardoor af en aan ook meer en meer met mijn hart naar mezelf kan kijken. Dit geeft ruimte en biedt nieuwe mogelijkheden.

Ik wens jullie veel hart voor jezelf en voor de ander, of je er nu mee kijkt of luistert!

Wil je hier meer over weten of vrijblijvend kennismaken, neem dan contact met me op.

Nynke