We gaan verhuizen! Wat je wel niet tegenkomt als je gaat verhuizen. Aan verheugen op ons nieuwe thuis, aan dingen uitzoeken en regelen voor het nieuwe huis en nog veel meer. Leuk en ook dubbel. Een plek verlaten waar we veel vreugde, geluk, mooie gesprekken, gezellige avonden en ook ziekte, pijn en verdriet hebben meegemaakt. Een plek waarin we veel hebben verbouwd en voor ons gevoel onze ziel in hebben gestopt. En dat gaat nu mee in dozen, blijft achter of gaat weg. Ook een proces van loslaten.
Dat loslaten, ik kom het overal tegen, ook in mijn werk als coach, verliesbegeleider en trainer. Iets nieuws leren is oude patronen loslaten. Van werkgever veranderen is fijne collega’s, bekende processen en werkwijzen loslaten. Nieuwe werkmethodes eigen maken is de oude vertrouwde aanpak loslaten. Afscheid nemen van iemand die je dierbaar is, is veel meer dan alleen die persoon loslaten. En hier komen emoties bij kijken.
Fijne, leuke, blije en liefdevolle emoties. En ook emoties die we wellicht lastiger vinden als twijfel, onzekerheid, ongeduld, angst, boosheid, verdriet. Onbewust kiezen we dan vaak voor verzet, vasthouden en er over nadenken of piekeren. Loslaten vraagt iets anders. Hierbij een aantal tips.
1. Erken je emoties
Het grootste obstakel in het loslaten, is vaak het herkennen en erkennen van je emoties. Mogen ze er zijn en geuit worden. We willen vaak niet bang, boos of verdrietig zijn. Je kan iets niet loslaten als de emoties die erbij horen nog niet (h)erkent zijn. Daar begint het juist mee.
2. Verwerk je emoties
De tweede stap in het loslaten is het verwerken, toelaten en doorvoelen van emoties. Ver-werken is een actief woord, er zit werken in. Voel en uit je emoties, laat ze toe. Wees boos en stamp, huil als je wilt huilen. Praat er met iemand over als je bang bent of verdrietig. Lucht je hart.
Een ander hulpmiddel is opschrijven wat je voelt, wat je dwars zit. Dit lucht al heel veel op. Je kunt ook je emoties tekenen, kleien, vilten, symboliseren. Doe wat nodig is om jouw emoties ruimte te geven op jouw manier.
Wat je geschreven of getekend hebt, kun je bewaren, een plek geven of als ritueel symbolisch verbranden, begraven of meegeven aan het water of de wind. Doe wat bij je past.
3. Wat als iets je nog tegen houdt?
Soms lukt het nog niet. Onderzoek dan wat dat is wat je nog tegen houdt. Wat belemmert je nog, welke belemmerende gedachten en overtuigingen heb je nog. Hoe kun je die ombuigen. Wat is daarvoor nog nodig.
4. Van jezelf mogen loslaten
De laatste en allerbelangrijkste stap in het loslaten is jezelf toestemming geven. Dat het mag van jezelf. Je mag loslaten. Geef je zelf de ruimte om te leven.
En als iets dan nog steeds niet losgelaten wil worden, is er soms nog meer nodig. Daarin kan transformeren uitkomst bieden.
Wil je hier meer over weten, begeleiding bij of vrijblijvend kennismaken, neem dan contact met me op.
Nynke