Nee zeggen & een geit !?

“Vind je geit en doe hem de deur uit!” Voor de één is het een eitje, nee zeggen, de eigen grenzen goed in de gaten houden, goed voor zichzelf zorgen. Voor de ander is het een heel gepuzzel, innerlijke strijd en overwinning. Voor weer een ander ergens daar tussenin. Dit alles wordt verscherpt als je met veranderingen of verlies in je werk of leven van doen hebt. Veranderingen die energie kunnen kosten en je patronen kunnen uitvergroten. Hoe zit dat met die geit?

Op dit moment lees ik het boek “Neem een geit” van Claudia de Breij. De titel komt van het verhaal van een Joodse rabbi, waar een man kwam klagen dat zijn huis te vol was. “Wat moet ik doen? Ik heb het zo druk, een eigen zaak, 5 kinderen, en een vrouw die zwanger is. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen”. De rabbi raadt hem aan er een geit bij in huis te nemen. Als de man een week later klaagt dat de geit veel overlast bezorgt, raadt de rabbi hem aan de geit weg te doen. De man volgt natuurlijk ook nu weer het advies op, de geit gaat de deur uit, en de situatie thuis is veel rustiger en de man ervaart veel meer ruimte…

In mijn eigen leven, in het werk dat ik doe als coach en trainer en in gesprekken met dierbaren en onbekenden kom ik het tegen. Alle varianten van geiten en van (stappen) in nee zeggen. Ook de variant die ik zelf ook goed ken. Ik heb een helder signaal afgegeven dat er echt niks meer bij kan, en nu heb ik weer een extra klus. Ik red het nog net. Leuk zo’n signaal afgeven. Voor degene die dat doet al een hele mooie en belangrijke stap in de goede richting. Het levert alleen nog niet altijd op wat je beoogt.

Je gesprekspartner of leidinggevende heeft misschien een ander belang en bij een signaal afgeven het idee dat je het nog wel net red. Dat het dus nog kan i.p.v. “It kin net”: goed Fries voor het kan echt niet! Iets er af betekent een keuze maken en iets loslaten. Ook niet altijd even makkelijk.

En dan hebben we het nog niet gehad over de innerlijke stemmetjes, die van alles vinden. Het kan nog wel; Ik moet laten zien dat ik het kan; Als ik het niet doe dan …; Mijn collega’s hebben het ook al zo druk; Mijn leidinggevende waardeert me niet, ziet niet wat ik doe; Als ik minder ga werken, kan ik dit werk niet meer doen, … en nog vele andere varianten.

Ga op zoek naar de dingen die je beperken om echt te leven en doe die weg. Als je vermoeidheid of stress ervaart in je leven of weinig energie, ga dan eens op zoek naar ‘jouw geit’. Wat heb jij op je genomen? Welke taak of klus, of belofte aan een ander of jezelf … waar je helemaal geen zin in of geen ruimte voor hebt? Dat is jouw geit, doe hem de deur uit! En een geit luistert niet naar een signaal …

Wil je hier meer over weten of vrijblijvend kennismaken, neem dan contact met me op.

Nynke