Opruimen geeft ruimte

Opstarten na de zomer, altijd even lastig, ook al doe ik erg leuk werk! Ik hoop dat jullie allemaal een geweldige zomervakantie hebben gehad. Ik in ieder geval wel. Na een heerlijke vakantie in Nederland met gelukkig de zonnige weken, stevig opgeruimd. Het geeft ruimte in en om huis en ook in mijn hoofd. Het opruimen zelf is soms een ander verhaal.

Loslaten of vasthouden, mooie en andere herinneringen, twijfel over weggooien of (nog) niet. Doorzetten of even pauze. Er komt van alles voorbij en ook innerlijk kan er worden opgeruimd.

Eigenlijk speelt het opruimproces op allerlei lagen. Zichtbaar gaan er allerlei spullen naar de inbrengwinkel, naar familie en vrienden die er nog wat mee kunnen of in de juiste container voor kleding, glas, papier en troep. In dat proces van wel of niet weggooien gaat er van alles door mijn handen. O ja, daar heb ik ook nog aan gewerkt. Wat leuk dat we toen daar en daar op vakantie waren. Dit jasje had ik aan op de bruiloft van mijn dierbare vriendin. Goh wat bijzonder dat ik die foto en brief nog vind van mijn oma. Dingen die me raken en ontroeren omdat ik er zulke dierbare herinneringen aan heb. En spullen die symbool staan voor periodes die pijnlijk en verdrietig waren. Onzichtbaar gebeurt er ook van alles tijdens het opruimen. En dat is mooi!

Ook innerlijk kun je opruimen. Ik doe dat zelf al jaren door me te laten coachen, opleidingen uit te zoeken waarin dit een belangrijk aspect is èn intervisie en sparren met familie, vrienden en vakgenoten. Af en toe even stilstaan om weer te voelen hoe het met me is. Rust, yoga en meditatie helpen me daar ook bij. Je kunt als coach en ook als mens immers iemand zover helpen als je zelf bent. En als coach ben je zelf het belangrijkste instrument.

Pijnlijke, verdrietige, angstige momenten toelaten, aangaan, doorvoelen en vervolgens loslaten. Kijken welke betekenis het voor me heeft, welke lessen ik eruit te leren heb en dat verweven, samen met de herinnering in mijn leven.  Hier begeleid en coach ik ook mensen in.

Opruimen geeft ruimte in vele lagen. Ruimte voor nieuwe zaken, ruimte voor groei en ontwikkeling, ruimte voor wat je wilt behouden en daarmee ook ruimte voor alle mooie aspecten van het leven.

Ik wens je veel opgeruimdheid!

Wil je hier meer over weten of vrijblijvend kennismaken, neem dan contact met me op.

Hartelijke groet,

Nynke